Preliminärt program (tiderna kan komma att ändras något) - för mer info om artisterna scrolla längre ner på sidan
11.00 Vi öppnar upp festivalområdet med servering av mat och dryck. Öl serveras under festivalen av gästande bryggerierna Brekeriet, Hop Notch, Nyköping Brewing och Nääs gårdsbryggeri. Även Vreta kloster bryggeris öl serveras.
11.30 Konstpresentation
Konstnärerna Caroline Eng, Michaela Leo och Fredrik Kylberg berättar om sin konst. Konsten kan sedan beskådas inne i taproomet.
12.30 Fanstyg, fatöl och Fantomen
Tecknaren Jonas Darnell och forskaren Robert Aman för ett samtal om seriernas roll i samhället, deras politiska undertoner och hur de speglar och påverkar sin samtid.
13.30 Derya
Singer-songwriter från Stockholm spelar sin musik som är en blandning av americana, pop och rock.
15.00 Sverige - världens bästa Öl-land!
Robert Andersson och Micael Lysén från den populära ölpodden Ölvärlden ställer sig frågan om inte Sverige är världens bästa öl-land. Går även att boka ölprovning med dem som sker 12.30, 13.45 och 16.30.
16.30 Skuggboxare
Svenskt rockband med rötter i Åkersberga, norr och Stockholm under 1990-talet. Deras musik kännetecknas av en blandning av rock och alternativa influenser.
18.00 Roger Karlsson och kungarna av Norsborg
Sångare, gitarrist och låtskrivare vars musik kännetecknas av personliga och målande texter - en riktig rockpoet.
20.00 Marit Bergman
En av de stora pop-profilerna på tidiga 2000-talet med flera grammisar i bagaget. Nu åter aktuell. ”När natten faller, när larmen tjuter, när bomberna mullrar och ensamhet förlamar, när mänskligheten har huvudet mot bilan, hur bär man då sig åt för att inte gräva ner sig i ett svart hål?”
21.30 Captain Jack’s army
Linköpingsband vars musik kännetecknas av en energisk blandning av punk och traditionell irländsk folkmusik. Här finns influenser från band såsom Dropkick Murphys och Flogging Molly. Full fart utlovas!
23.00 Festivalområdet stänger.
Många av oss minns Marit Bergman som en av de stora pop-profilerna på tidiga 2000-talet – nu är den grammisbelönade artisten åter aktuell. När natten faller, när larmen tjuter, när bomberna mullrar och ensamhet förlamar, när mänskligheten har huvudet mot bilan, hur bär man då sig åt för att inte gräva ner sig i ett svart hål? Hur hittar vi varandra, hur hittar vi ljuset, hur hittar vi hoppet, hur hittar vi tron på att framtid finns, och hur ger man ljus, hopp och framtid till de som ska fortsätta leva när du och jag är borta? Det är frågorna som Marit Bergman ställer sig på sitt senaste album. Sångerskan från Rättvik slog igenom redan i mitten av 90-talet med bandet Candysuck, där hon spelade gitarr. 2002 släppte hon sitt första egna album, 3.00 A.M. serenades på eget skivbolag, och framgångarna med albumet gjorde att hon snart fick skivkontrakt med Sony. Därefter uppföljaralbumet Baby, dry your eye – det sistnämnda vann Marit Bergman två Grammisar 2004 i kategorierna Årets kompositör samt Årets kvinnliga artist. Marit Bergman fortsatte släppa musik under 00-talet, innan hon flyttade till New York och bodde där i flera år. I dag bor hon i Sverige igen och har återvänt till scenen.
Roger Karlsson är sångare, gitarrist och låtskrivare, född 1967. Han började sin musikaliska bana under 1980-talet i new wave-bandet Inferno och fortsatte på 1990-talet som frontfigur i folk-punk-popkvintetten Tuk Tuk Rally. Sedan mitten av 1990-talet har han varit verksam som soloartist och släppt flera album. Hans musik kännetecknas av personliga och målande texter, och han har beskrivits som en rockpoet. Under sin karriär har han samarbetat med olika musiker och artister, och hans verk har rört sig mellan genrer som rock, punk och visa. Våren 2025 släppte Roger sitt nya album Blues från Sunny Hill där han lyfter frågor om en värld i kris och förvandling, om minnen från ett svunnet Sverige och om kärleken till det här livet som trots allt pulserar och tuffar vidare.
Skuggboxare är ett svenskt rockband med rötter i Åkersberga, norr om Stockholm under 1990-talet. Deras musik kännetecknas av en blandning av rock och alternativa influenser, vilket har gett dem en unik plats på den svenska musikscenen. Bandet har släppt flera album och singlar, inklusive "Den vägen ska han gå" (1997) och "Stad av stål och glas" (2004). Deras mest populära låtar inkluderar "Den vägen ska han gå", "Elefantmannen" och "Som en svikare". Sångaren i bandet Gustav Malmén tog olyckligt och sorgligt sitt liv. Bandet återförenades i november 2023 för att hedra Gustavs minne och för att uppmärksamma den dolda psykiska ohälsan och dess konsekvenser.
Foto: Camilla Hanve
Derya är singer-songwriter från Stockholm. Hennes musik, en fin blandning av americana, pop och rock, präglas av berättelser och melodier som tar lyssnaren till en annan värld. Flera av hennes låtar har spelats på P4 Stockholm.
"Derya har en förmåga att fånga in lyssnarens innersta behov av att få fritt uttrycka sina tankar och känslor. Kanske är det den säregna rösten, kanske den nakna närvaron i ljudlandskapet…En sak är säkert, innerlig längtan till att bara få vara tar plats i musiken, inget i överflöd men inte heller i urskuldande tystnad."
Spotify: https://rb.gy/slzafi
Instagram: https://rb.gy/a7xjfm
Hop Notch drivs av Jessica och Magnus och de brygger fantastiska humledrivna öl varav flera serveras på festivalen. Jessica, som har bakgrund som mikrobiolog och läkemedelsforskare, är en av landets mer erfarna bryggmästare. Hon engagerades bl.a. 2009 för att återlansera det gamla svenska ölmärket S:t Eriks, som hade legat i dvala i över 50 år. Ett ölmärke som erhöll flera nationella och internationella utmärkelser. 2017 beslutade sig Jessica och Magnus för att starta ett eget bryggeri som sedan 2018 är lokaliserat i bion på det gamla regementet på Rindö där mången ungdom gjort sin värnplikt.Förutom att vara bryggmästare, är Jessica både en uppskattad föreläsare och öldomare. Passa på att träffa dem, pröva deras öl och tjöta lite. Här finns mycket kunskap att inhämta.
Serietecknaren Jonas Darnell (skapare av Herman Hedning, på bilden) möter serieforskaren Robert Aman (författare till När Fantomen blev svensk och Serier för vuxna) för ett samtal om seriernas roll i samhället, deras politiska undertoner och hur de både speglar och påverkar sin samtid. Men också om hur man skapar humor och satir med hjälp av karaktärer levandes i en pseudoförhistorisk tid.
Vi är så glada att kunna välkomna Brekeriet till vår festival. Bröderna Ek har skrivit svensk ölhistoria genom att visa upp hur riktigt bra wild ale kan bryggas i Sverige. Dessutom underbara och ödmjuka personer. Tråkigt nog blir deras besök hos oss ett av de sista de gör som bryggeri då de håller på att avveckla sin verksamhet. De tar med sig av de flaskor öl de har kvar. Missa inte detta! Så säkra din biljett, kom förbi och visa kärlek, pröva fantastisk öl, och tjöta lite med den av bröderna Ek som besöker oss.
Fredrik Kylberg är född 1966. När han gör sina bilder inspireras han av två saker: affischkonst från första halvan av 1900-talet och musik från 1980-talet. Han har illustrerat över 70 låtar av Gary Numan och 20 låtar med Lustans Lakejer. Fredrik tecknar i tusch och kombinerar teckningarna med text och ibland foton i datorn. Till vardags är han journalist på Corren och skriver helst om film.
Caroline om sig själv: "Jag är en självlärd konstnär från Kinda Kommun som försöker att vara i nuet för att må bra och trivas i vardagen. Att måla är min andningspaus i vardagen så därför jag målar så mycket och så ofta jag kan, helst lite varje dag. För mig är det viktigt med utmaningar i skapandet och det är även viktigt att få vara fri så långt det är möjligt. Ett av mina krav för mig själv är att mitt skapande ska vara kravlöst och roligt. Förutsättningarna som finns i att måla med akvarell speglar både utmaningar och frihet vilket gör att jag har hittat det sätt som jag vill för att uttrycka mig och det är alltid spännande att se vart processen leder. I huvudsak skapar sådant som jag mår bra av och till min hjälp använder jag olika tekniker med texturer, kontraster, perspektiv etc."
Bryggeriet är beläget i Ljungsbro utanför Linköping, 800 meter från ruinerna av Sveriges äldsta kloster- Vreta Kloster – som grundades 1101. I klosterruinen har arkeologer funnit det som tros ha varit nunnornas bryggstuga. Här bryggde, drack och skänkte nunnorna öl till fattiga. Under medeltiden bryggdes det öl på kloster (och var och varannan gård) i de delar av Europa där det inte producerades vin. Inte så konstigt då öl både var näringsrikt (flytande bröd) och kokades under tillverkningen. Öl var med andra ord ofarligt att dricka till skillnad från vatten som var smutsigt. Med förkärlek för belgiska ölstilar och bryggeriets lokalitet i Vreta kloster socken, var det självklart att bryggeriet skulle ha en nunna med ölsejdel som pryder loggan. Inte minst med tanke på att den täta kopplingen mellan öl och kloster i Belgien ofta illustreras med bilder på munkar eller medeltidsmän. Det är helt enkelt dags för ”mer nunneöl åt folket!”
Nyköping Brewing Company från Nyköping producerar en bredd av fantastisk öl som finns tillgänglig via Systembolaget. I anslutning till sitt bryggeri har de ett taproom med härlig mat och trevlig miljö. De var nyligen en av finalisterna till priset Årets svenska bryggeri. Nu kommer de till Festum Vretensis och tar med sig några riktigt härliga öl. Kom förbi och tjöta lite med dem!
Förhöj din festivalupplevelse med en exklusiv ölprovning ledd av inga mindre än Robert Andersson och Micael Lysén – männen bakom den populära ölpodden Ölvärlden. Under cirka 45 minuter får du smaka på fem öl i olika stilar från fem svenska bryggerier. Provningen varvas med berättelser om ölstilar, smaker och bryggeriernas historia – en smakresa du sent kommer att glömma. Provningarna startar 12.30, 14.30 och 16.30. Biljetter via Billetto. Går även att köpa under festivalen i mån om plats.